Formar part d’una Institució amb 20 escoles arreu de Catalunya ens permet intercanviar recursos i experiències. El proper dissabte 25 de maig acollim a Calella la 31 Jornada Pedagògica de l’Escola Pia de Catalunya, trobada de tots els seus educadors i educadores. Enguany tenim la sort de compartir-la amb Maria Nieves Tapia, referent mundial de l’Aprenentatge Servei, que ens parlarà sobre com “la solidaridad le da sentido al aprendizaje, y el aprendizaje servicio hace más significativa la acción solidaria”.

Educar per a una ciutadania compromesa amb la democràcia és segurament més important que mai. Dissortadament, aquests darrers mesos o anys se’ns ha fet evident que sense la nostra implicació, personal i col·lectiva, la democràcia es pot apagar amb facilitat. I des de l’escola tenim el compromís de vetllar per tal que això no passi.

Les educadores i educadors sabem la importància de l’educació alhora d’aprendre a compartir valors com la diversitat, la participació, el respecte, la ciutadania activa… I alhora sabem que les paraules i les reflexions, els discursos, per bonics que siguin, se’ls emporta el vent…

La pràctica de l’Aprenentatge Servei contribueix a la resolució de problemes i motiva a l’alumnat al compromís amb la societat. Només des de la vivència aprenem a fer comunitat i a ser solidaris. A viure en comunitat n’aprenem fent comunitat. A ser solidaris n’aprenem essent solidaris. Només des de la pràctica i el compromís, aproximant-nos i implicant-nos-hi, podem aprendre, viure i construir una societat més democràtica, més justa, sostenible i en pau.