dijous, 27 d’abril de 2017

Celebrem l'arribada de la Pasqua

El passat 6 d'Abril, vàrem celebrar l'arribada de la Pasqua. Aquesta vegada, vàrem centrar l'interès en el per què es regalen les mones de Pasqua quan s'acaba la Setmana Santa, i aquí en teniu una breu explicació:


Cada Dilluns de Pasqua, els padrins regalen la mona als fillols. Aquest costum de Catalunya, València i Múrcia està documentat des del segle XV, però podria ser més antic. Durant tots aquests anys, el pastís ha anat evolucionant des d'una coca senzilla amb ous durs fins a les filigranes de xocolata que omplen els aparadors de les pastisseries aquests dies. 

D'on prové el nom?

L'etimologia de la paraula "mona" no és clara. Hi ha tesis que apunten a la "muna" de l'àrab antic, altres l'atribueixen al "monus" llatí o, fins i tot, al grec "munus". En tots els casos, coincideixen amb el significat, "regal" o "ofrena". El diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua de 1783 defineix la mona com una coca amb ous típica de la Pasqua a Catalunya, València i Múrcia.
La tradició de la mona representa la fi de les abstinències de Setmana Santa. En els inicis del cristianisme, es prohibia menjar carn, llet i ous durant la Quaresma. Els ous que es col·loquen en aquest pastís representen el principi de la vida. De fet, l'ou de Pasqua és el símbol de la resurrecció primaveral a tot Europa.

La tradició

Tal com mana la tradició, els padrins o els avis regalen la mona als nens. La mona havia de portar tants ous com anys tingués l'infant que la rebia. Quan el nen complia els 12 anys se li regalava l'última mona, amb 13 ous que marcaven el punt final de la tradició. Normalment, es deixava de fer aquest obsequi quan els fillols rebien la primera comunió. Era costum que les famílies es reunissin després de missa de Dilluns de Pasqua per menjar la mona plegats.


Us esperem a la propera celebració, per tornar a compartir amb vosaltres una bona estona en comunitat.

Equip de Pastoral